VONK Onderwijsinnovatie

print

Innovatiespotlight #1: Betrek studenten en geef hen zeggenschap als eindgebruiker

Heb jij een tof onderwijsidee of ben je op zoek naar kennis en inspiratie over onderwijsinnovatie, dan kun je terecht bij VONK Onderwijsinnovatie. De rubriek Innovatiespotlight zet collega’s en studenten met toffe onderwijsideeën in het zonnetje.

Mike Adams is net afgestudeerd aan de opleiding Business Innovation bij Avans Hogeschool. Hij ontwikkelde in opdracht van VONK Onderwijsinnovatie een app om studenten meer te betrekken bij vernieuwingen. In de eerste innovatiespotlight-video vertelt hij hoe deze app hierbij gaat helpen.

Nieuwe dingen maken

Als klein kind wilde Mike al dingen maken die er nog niet waren: Mike: “Ik bedacht al jong verschillende ideeën en oplossingen voor uiteenlopende problemen. Van een kluis die onder de grond zakt tot een handig biertreetje bij de voetbal. Avans Business Innovation was dan ook de perfecte opleiding voor mij.”  

Studenten betrekken 

Tijdens zijn afstudeerstage ging Mike aan de slag met een Avans-vraagstuk voor VONK Hij ontwikkelde 2 concepten om studenten meer te betrekken bij onderwijsinnovatie. Deze bedacht hij samen met 30 studenten en 10 docenten. ”Ik merkte dat studenten echt mee willen denken. Ze willen als eindgebruiker graag zeggenschap en hebben goede ideeën om ons onderwijs te verbeteren. Als studenten nu worden aangehaakt is dat vaak te laat en bij vraagstukken waar ze niet echt warm voor lopen. Dat is jammer!” 

Een match- app

In de app die Mike ontworpen heeft  kunnen studenten straks onderwerpen aanvinken waarover ze mee willen denken. Bij een nieuw vraagstuk kan een match gemaakt worden met deze database. Zo kunnen studenten tijdig betrokken worden bij die onderwerpen die hen ook aan het hart gaan. Daarnaast ontwikkelde Mike een concept om onderwijsinnovatie meer te integreren in het onderwijs door studenten onder lestijd regelmatig te laten brainstormen over wat goed gaat en wat beter kan in het onderwijs van hun opleiding. “Nu nog een taak van de opleidingscommissie, maar door studenten onder lestijd te bevragen, genereren we veel meer output.” 

Elkaar beter vinden

‘Het eindproduct is anders dan ik vooraf in mijn hoofd had, maar ik sta er 100% achter. Door goed te luisteren en met én vanuit de doelgroep te denken, staat er iets wat voor hen echt kan werken en daar gaat het om bij innovatie.’ Mike betrok ook een product owner van Avans bij zijn app. Samen kijken ze hoe het verder vorm kan krijgen en uitgerold kan worden. “Natuurlijk tof als geïnteresseerde studenten en onderwijsontwikkelaars elkaar straks met deze app beter kunnen vinden en samen gaan werken aan onderwijsinnovatie.” 

Deel je idee met VONK

Weet jij iemand voor deze rubriek, dan hoort Marlies Klaren dit graag. In de VONK Onderwijsinnovatie Community kun je sparren met anderen, je idee of ervaring delen, je vraag stellen en leren van elkaar. VONK denkt mee met het finetunen van jouw idee, neemt drempels weg, helpt bij het realiseren van je idee en biedt waar nodig begeleiding, tijd, expertise, kennis, netwerk, geld en lef. Samen vlammen voor het onderwijs van morgen!

Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2022.