VONK Onderwijsinnovatie

print

Innovatiespotlight #2: Remindo is je nieuwe beste toetsvriend

Heb jij een tof onderwijsidee of ben je op zoek naar kennis en inspiratie over onderwijsinnovatie, dan kun je terecht bij VONK Onderwijsinnovatie. De rubriek Innovatiespotlight zet collega’s en studenten met toffe onderwijsideeën in het zonnetje.

Docent Ewout Gillissen, ICTO-coach Chantal Kiens en key-user digitale leeromgeving Elske Schijns hebben het online toetsingssyteem binnen Avans binnenstebuiten gekeerd en ontdekten dat je met Remindo het toetsproces leuker en makkelijker maakt. Bekijk de video en ontdek hoe jij meer uit Remindo kunt halen. 

Slimme vragenbank  

Sinds corona wordt Remindo vaker gebruikt om online te toetsen. Elske: “We wilden Remindo slimmer en gebruiksvriendelijker maken. We zijn begonnen met het labelen van toetsvragen door deze te taggen op bijvoorbeeld literatuur, thema, leerdoel of niveau. Via de tags kan Remindo met behulp van een toetsmatrijs zelf een toets maken. Een toetsmatrijs is een tabel waarin aangegeven wordt hoe toetsonderdelen zijn verdeeld over de leerdoelen en op welke niveaus er wordt getoetst. Remindo onthoudt welke vragen studenten al hebben gehad en genereert bij een herkansingstoets automatisch nieuwe vragen. Zo wordt het makkelijker om een toets op te stellen. ”Ewout vult haar aan: “Door uit te wisselen en samen te werken met andere docenten en opleidingen is de database inmiddels goed gevuld met vragen. Deze slimme manier van toetsen is fijn voor docenten, omdat zij meer tijd overhouden voor de student. En studenten kunnen dankzij de hoeveelheid vragen extra oefenen. Win-win dus.” 

  

Leuker en veiliger

Ook nakijken wordt hierdoor leuker. Naast een vraag staat namelijk direct het antwoordmodel met de maximale puntenverdeling. En multiplechoicevragen worden automatisch nagekeken. Onleesbare handschriften en gesjouw met papier zijn verleden tijd. Remindo maakt toetsen bovendien veiliger. Door vragen en antwoordopties bij multiplechoicevragen te husselen is er minder kans op fraude en met kleine aanpassingen maak je eenvoudig een nieuwe vraag voor een herkansing. Verder worden de toetsen beveiligd op school afgenomen.  

Steeds beter systeem

Remindo houdt bij hoe toetsvragen worden beantwoord. Welke zijn te makkelijk of te moeilijk? Ook kunnen studenten tijdens de toets opmerkingen plaatsen over de vragen. Onduidelijke vragen kunnen hierna aangepast of eruit gefilterd worden. Zo wordt het systeem steeds beter toegericht op de student.

Zelf met Remindo aan de slag

Nieuwsgierig of wil je zelf met Remindo aan de slag? Maak kennis via de demotoets of neem contact op met de ICTO-coach van jouw academie. Hij of zij helpt je graag verder met toegang en uitleg.Wie weet is Remindo straks ook jouw nieuwe beste toetsvriend. 

Deel je idee met VONK

Weet jij iemand voor deze rubriek, dan hoort Marlies Klaren dit graag. In de VONK Onderwijsinnovatie Community kun je sparren met anderen, je idee of ervaring delen, je vraag stellen en leren van elkaar. VONK denkt mee met het finetunen van jouw idee, neemt drempels weg, helpt bij het realiseren van je idee en biedt waar nodig begeleiding, tijd, expertise, kennis, netwerk, geld en lef. Samen vlammen voor het onderwijs van morgen!

Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2022.